17-03-2016 09:23 | Door: Chris Thijssen

Een zuiveringsinstallatie van WaterIQ stelt glastuinbouwers in staat vrijwel zonder emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te telen. Het systeem verwijdert minimaal 95 procent van de middelen uit het te lozen water.

Dat schrijft Glastuinbouw Waterproof. Voor glastuinbouwers geldt vanaf 1 januari 2018 een individuele zuiveringsplicht, waarbij minimaal 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het te lozen water moet worden verwijderd. Voor specifieke gewasbeschermingsmiddelen bestaat nu al een zuiveringsplicht van 99,5 procent.

De waterbehandeling van de Opticlear Diamond van WaterIQ stelt glastuinbouwers in staat ‘emissieproof’ te telen. Het systeem combineert vier functies. Zo verwijdert de installatie organische vervuiling uit drain- en aanvullend gietwater. Daarnaast ontsmet het systeem de waterstromen door oxidering van virussen, schimmels en bacteriën.

Ook verwijdert de Opticlear Diamond residuen van gewasbeschermingsmiddelen door oxidering van onder meer gewasbeschermingsmiddelen en groeiregulators. Daarnaast verlaagt het systeem het meststoffenaandeel door selectieve verwijdering van zouten als natrium en kalium.

Volledige recirculatie

De installatie is op meerdere silo’s aan te sluiten en kent meerdere behandelrecepten. Telers kunnen die op de functie van de behandeling afstemmen. Zo kunnen ze kiezen voor een intensief zuiveringsprogramma voor de riooltank, terwijl er een milder programma voor de drainwatersilo’s draait.

Op die manier kunnen glastuinbouwers volgens WaterIQ het water dat zij gebruiken volledig recirculeren.

Zuiveringseis

WaterIQ laat de Opticlear Diamond momenteel testen door een onafhankelijke derde partij. Wanneer de uitkomsten van deze test door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallatie Glastuinbouw (BZG) worden goedgekeurd, wordt de zuiveringsinstallatie opgenomen in de BZG-lijst. Zo weten telers dat de installatie zeker voldoet aan de zuiveringseis van minimaal 95 procent.

Bron: Glastuinbouw Waterproof, WaterIQ | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)