21-03-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Het Kenniscentrum Plantenstoffen (KCP) gaat nauwer samenwerken met Cosmetic Valley, het cosmeticacluster in het Franse Chartres. Dit moet de handelsrelatie tussen de cosmetica-  en tuinbouwsector bevorderen.

Volgens het KCP heeft de cosmetische sector een toenemende vraag naar natuurlijke en nieuwe bioactieve moleculen, zoals kleurstoffen en stoffen die werkzaam zijn tegen veroudering. De Nederlandse tuinbouwsector is met zijn biodiversiteit aan plantenstoffen bij uitstek een partner voor de levering van deze natuurlijke stoffen, stelt het centrum.

Dankzij de open uitwisseling van kennis en ervaring verwachten beide partijen te profiteren van de samenwerking. Zo krijgt Cosmetic Valley toegang tot nieuwe stoffen met innovatieve toepassingen en krijgt de Nederlandse tuinbouwsector er als leverancier een nieuw verdienmodel bij.

Levering natuurlijke ingrediënten

“Deze ontwikkeling past perfect in de ambitie en positionering van onze tuinbouwsector, die zich meer en meer richt op de levering van natuurlijke ingrediënten en bioactieve moleculen aan hoogwaardige markten”, zegt Leon Mur, managing director van het KCP. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats tijdens een handelsmissie naar Frankrijk.

“Het initiëren van cross-sectorale samenwerkingsverbanden en het opzetten van nieuwe ketens is hiervoor een vereiste. De samenwerking met Cosmetic Valley maakt dit nu mogelijk.”

In de samenwerking tussen de sectoren staat de onlangs geïntroduceerde Extractenbibliotheek van het KCP centraal. De bibliotheek is een verzameling van ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen die geschikt zijn voor gebruik in onder meer de cosmetica-industrie.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen | Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)