18-03-2016 18:04 | Door: Chris Thijssen

Veevoerproducent ForFarmers en technologiebedrijf Nedap werken samen aan het verzamelen en analyseren van data van varkens. Dit moet het mogelijk maken zeugen tijdens de productiecyclus op maat te voeren.

ForFarmers en Nedap combineren hun expertise naar eigen zeggen om meer en beter gebruik te maken van bestaande en nieuwe data. Hiervoor willen ze informatie verzamelen over de voerbehoefte bij zeugen, zodat ze een gerichte voerstrategie kunnen ontwikkelen tijdens elke fase van de productiecyclus.

Het project richt zich met name op de voerstrategie bij dragende zeugen. Hierbij staan thema’s als de samenstelling van het voer en de beste manier van voeren centraal.

Combinatie van data

Het project gaat proefdraaien op een Nederlands varkenshouderijbedrijf. Hierbij wordt de data van zevenhonderd zeugen gecombineerd met bestaande data in een Nedap-voersysteem. Met de combinatie van deze data kunnen de nutritionisten van ForFarmers onder meer de samenstelling van het varkensvoer verder optimaliseren.

Een betere voerprestatie moet volgens de bedrijven leiden tot een lagere ziektedruk en een verbeterde algehele gezondheid van zeugen. Zo willen ze de levensduur van de dieren verlengen.

ForFarmers en Nedap verwachten begin 2017 de eerste resultaten van het project.

Bron: ForFarmers | Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)