23-03-2016 10:14 | Door: Chris Thijssen

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU) ontwikkelt een sensor voor koeien. Die moet de gezondheid en het welzijn van koeien bevorderen.

Voor de ontwikkeling van de sensor werkt de UU samen met wetenschappers, ingenieurs, ICT-specialisten en partijen uit de zuivelsector in het zogeheten Happy Healthy Cow-project. De sensor die de partijen ontwikkelen, wordt uitgerust met verschillende technologieën die actuele informatie over gezondheid, welzijn, (re)productie en voeding van vee verzamelen.

Door de sensor via internet aan te sluiten, krijgen veehouders, dierenartsen en wetenschappers toegang tot de informatie. Dit stelt hen in staat de gezondheid en het welzijn van koeien beter te managen en te onderzoeken.

“Uniek is dat zowel fysiologische parameters, zoals lichaamstemperatuur en hartslag, worden gemeten, alsook de beweging en positie van de dieren in de weide en op stal”, melden de UU-onderzoekers.

Internet of Things

De deelnemers aan het Happy Healthy Cow-project gebruiken nieuwe technologieën op het gebied van Internet of Things (IoT). Met behulp van deze technologie zeggen ze sensoren te ontwikkelen die weinig energie verbruiken en op een veilige manier kleine hoeveelheden data over grote afstanden verzenden.

Hiermee kunnen verschillende parameters voor het eerst samen in beeld worden gebracht, stellen de onderzoekers.

De Clickey van het bedrijf Invenit vormt het hart van de sensor. De signalen gaan vanuit dit hart via het Lora-netwerk van KPN naar het Clickey Cloud Portal. De informatie is vervolgens via de cloud te raadplegen en te analyseren.

Online volgen

Onderdeel van het project is ook de ontwikkeling van algoritmen om patronen in de data met behulp van big data zichtbaar en begrijpelijk te maken. Door slimme combinaties van de koe-signalen moeten de gezondheid en het welzijn van de koe continu online te volgen zijn. Daardoor kunnen veehouders of onderzoekers bij een eventuele verstoring tijdig individugericht bijsturen.

De Nederlandse start-up Connecterra lanceerde vorig jaar een zogeheten fitbit voor koeien. Deze sensor meet de activiteit van koeien en rapporteert via speciale software aan boeren wat de gezondheidsstatus van hun dieren is.

Bron: Universiteit Utrecht | Foto: Cedar Summit Farm, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)