25-03-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

Op het dak van het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong in het Drentse Odoorn ligt ruim 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Met een speciale accu slaat De Jong overtollige zonne-stroom op en verkoopt deze wanneer de stroomprijs gunstig is.

De accu die De Jong sinds kort op zijn bedrijf gebruikt, is een lithium-ion-accu, die stroom kan opslaan en kan afgeven aan het elektriciteitsnet. Een speciaal softwareprogramma van Jules Energy houdt onder meer de onbalansmarkt, ofwel de elektriciteitsmarkt, in de gaten.

“Als de onbalansmarkt hoog is, dan gaan we onze stroom verkopen”, zegt De Jong in een uitzending van DuurzaamBV Radio. “En als die laag is, gaan we niet verkopen of zelfs inkopen.”

€ 1.000 per week

Op het dak van het bedrijf lag volgens de akkerbouwer al een paar honderd vierkante meter. Toen hij besloot met de accu te gaan werken, heeft De Jong de hoeveelheid uitgebreid naar 2.200 vierkante meter.

In combinatie met de accu moet dat wekelijks een mooi bedrag opleveren. De Jong: “We zijn nog in de testfase - we zijn net aan het fietsen zonder steunwieltjes en we gaan voor de Tour de France -, maar het streven is wel dat we € 1.000 in de week moeten kunnen verdienen.”

Belangstelling

Volgens De Jong is de investering in de accu in vijf tot zes jaar terug te verdienen, maar de akkerbouwer blijft voorzichtig en houdt zelf zeven tot acht jaar aan.

De Jong ziet veel kansen voor de accu’s, met name in de agrarische sector. “Als je aandelen in accubedrijven gaat kopen, word je rijk denk ik”, zegt hij in de uitzending. “Er gaan heel veel van die accu’s komen, je ziet nu al dat er in de Nederlandse agrarische sector veel belangstelling is voor dit project. Binnen nu en een paar jaar staan er bij heel wat landbouwbedrijven accu’s.“

Foto: Martin Fish, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)