01-04-2016 12:14 | Door: Chris Thijssen

Melkveebedrijf De Groote Voort in Lunteren blijft innoveren om de productie van zijn biologische kaas te verbeteren en te verduurzamen. De ondernemers achter het familiebedrijf zijn benoemd tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016.

Volgens de vakjury van de prijs, onder leiding van Albert Jan Maat, algemeen voorzitter van LTO Nederland, kenmerkt De Groote Voort zich innovatief ondernemerschap. Zo besloten Jan Dirk en Irene van der Voort en hun zoon Peter hun veestapel met 20 procent te verkleinen. Opvallend in een sector die vooral inzet op groei.

Met 95 melkkoeien van het ras Jersey produceert De Groote Voort 65 ton Remekerkaas per jaar. Naast de productie van deze biologische kaas met natuurkorst, maakt het bedrijf jaarlijks 2,5 ton weiboter. Afnemers zijn met name speciaalzaken en horeca.

CO2-koelsysteem

In 2016 opende familie Van der Voort Het Natuurpakhuis. Dit eigen kaaspakhuis is gebouwd met hout uit de regio en natuurlijke materialen. Het pakhuis bevat daarnaast een CO2-koelsysteem, dat chemische koelmiddelen overbodig maakt. De familie gebruikt kwelwater van de Gelderse Vallei om in het pakhuis een hoge luchtvochtigheid te creëren.

Uitbannen antibiotica

Ook is er aandacht voor dierenwelzijn. “We noemen het ‘natuurlijke duurzaamheid’”, zegt Jan Dirk van der Voort op de competitiepagina. “Eerst keken we echt vanuit het natuurlijke gedrag van de koeien. De kwaliteit van de mest werd onze spiegel. We hebben de snijmas en de brok eruit gedaan. De productie liep fors terug, maar de koeien werden veel actiever.”

Een andere duurzame stap was het uitbannen van antibiotica. “We geven de koeien nu veertig soorten kruiden en een mix van vruchten voor natuurlijke vitaminen”, vervolgt de boer. “Voor het bodemleven maken we een soortgelijke omslag; de kaascoating is vervangen door natuurkorst, het pakhuis werkt volgens natuurlijke principes. Alles komt ten goede aan de smaak van onze kaas en dat betaalt zich dubbel en dwars uit.”

Ondernemersprijs

De verschillende duurzame maatregelen van De Groote Voort zijn beloond; donderdag werden de ondernemers uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016. Uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam ontving de familie een cheque ter waarde van € 12.500.

Bron: De Groote Voort, Agrarisch Ondernemer