04-04-2016 18:12 | Door: Chris Thijssen

DCM en Biobest, leveranciers van natuurlijke plantenvoeding en biologische gewasbescherming, maken de inzet van hommels, bijen en natuurlijke vijanden ook beschikbaar voor particulieren.

Dat schrijft Groentenet. DCM Naturapy, zoals de productlijn heet, gaat volgens DCM en Biobest uit van het gezond houden van planten in plaats van deze te genezen. De producten moeten op natuurlijke wijze preventief de groeikracht van de plant verhogen en de planteigen weerstand versterken. Dit moet de weerbaarheid van de plant verhogen.

Het assortiment bevat onder meer een selectie natuurlijke vijanden uit de professionele tuinbouw, zoals aaltjes en bodemroofmijten. Het doel van deze vijanden is de meest voorkomende plaaginsecten, zoals bladluizen, spintmijten en coloradokevers, op een biologische manier aan te pakken. Daarnaast zijn natuurlijke bestuivers, zoals hommels en bijen beschikbaar.

Ondersteuning consumenten

Waar deze oplossingen voorheen uitsluitend beschikbaar waren voor professionals, kunnen nu ook particulieren met groene vingers de producten gebruiken. Die zijn op bestelling verkrijgbaar bij tuincentra.

Volgens Biobest was er vanuit hobbytuiniers al langer vraag naar de inzet van de hommels en nuttige insecten van het bedrijf. Samen met DCM ontwikkelde het bedrijf een oplossing voor hobbytuiniers in België en Nederland.  

“Als goede referentieleverancier van gespecialiseerde tuincentra geloven we met DCM dat het onze verantwoordelijkheid is om consumenten te helpen de overgang te maken van bestrijding naar voorkomen van ziekten en plagen”, zegt Tom de Ceuster, CEO van DCM.

Zuinige hommels

Onlangs introduceerde Biobest voor Nederlandse aardbeien- en frambozentelers zogeheten Flying doctor-hommels. Deze hommels zorgen voor een continue verspreiding van een biofungicide dat de parasiet grauwe schimmel bestrijdt. Voor hetzelfde resultaat gebruiken ze hommels minder product dan bij conventioneel spuiten.

Bron: Groentenet, Biobest, DCM | Foto: Elena Ilyinskaya, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)