05-04-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Plantenbedrijf AllPlant bouwt in het glastuingebied Alton in Heerhugowaard een nieuw kassencomplex. Met deze foliekas kan het bedrijf naar verwachting 30 procent energie besparen.

AllPlant houdt zich bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim vierhonderd verschillende soorten jonge planten aan professionele kwekers in Europa. AllPlant werkt nu vanuit een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. Voor de nieuwe kas zocht het bedrijf een plek tussen deze locaties in.

De bouw van het 21.744 vierkante meter grote kassencomplex en de 256 vierkante meter aan kantoorruimte is in volle gang. Als type kas is voor een foliekas gekozen. Volgens AllPlant is de technologie nog niet eerder op deze manier voor de opkweek van jonge planten toegepast.

30 procent energiebesparing

“Folie laat het breedste spectrum van het licht door en dat hebben onze planten nodig”, zegt AllPlant-directeur Simon Gootjes in een persbericht “Het dubbele folie zorgt voor een isolerende laag, waarmee we naar verwachting 30 procent energie besparen. De combinatie met de innovatieve teeltvloeren en andere technieken maakt deze kas uniek.”

De nieuwbouw, mede ontwikkeld door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN), krijgt vanwege de lagere milieubelasting het certificaat Groen Label Kas, als bewijs dat de kas voldoet aan verschillende milieueisen. Gootjes: “We kunnen straks nog efficiënter werken met de nieuwste technieken, energiezuiniger kweken en een beter klimaat voor de jonge planten creëren.”

Door zich in het Altongebied te vestigen, denkt AllPlant te kunnen samenwerken met andere aanwezige ondernemers in het gebied op het gebied van transport, uitwisseling van kennis en het delen van energie. Door lid te worden van Ondernemersvereniging Alton krijgt de kas dan ook aansluiting op het warmtenet van de Huis Vuil Centrale (HVC) in Alkmaar.

Bekijk hieronder een timelapse van de bouw van de kas in Heerhugowaard:

Bron: AllPlant | Foto: AllPlant (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)