07-04-2016 07:13 | Door: Chris Thijssen

Ingrediëntenleverancier Intertaste wil de productie van specerijen, smaak- en geurstoffen van Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika naar Nederland halen. Hiervoor is het bedrijf op zoek naar partners.

Intertaste wil in het glastuingebied Next Garden in de gemeente Lingewaard een Ingredient Farm opzetten. Deze boerderij moet volgens het bedrijf voor de betrokken partijen een ‘communicatie- en inspiratie-arena’ worden. Wageningen UR en Oost NV ondersteunen deze ambitie.

In de Ingredient Farm wil Intertaste samen met andere ingrediëntenleveranciers, voedingsmiddelenbedrijven, extractietechnologiebedrijven en telers werken aan nieuwe ketens. Doel is in een moderne kas nieuwe teeltsystemen te ontwikkelen voor de productie van planten waaruit waardevolle ingrediënten kunnen worden.

Zo ziet het bedrijf kansen voor onder meer vanille-orchideeën, wasabiplanten en pepers. Ook zal er aandacht zijn voor een optimale naoogst-processing.

Certificeringsvraagstukken

Bedrijven in de kruiden- en specerijensector zijn voor hun inkoop voor een groot deel afhankelijk van import uit gebieden in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Volgens Intertaste spelen in de productieketen echter verschillende zaken die een andere ketenbenadering gewenst maken.

Zo noemt het bedrijf productveiligheid, zekerheden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, oplopende prijzen en duurzaamheids- en certificeringsvraagstukken. Met productie in Nederland zouden bedrijven de productieketen zelf kunnen inrichten en inzichtelijk kunnen maken.

Productie dichter bij huis zou daarnaast kansen bieden voor de ontwikkeling van nieuwe smaken en innovaties.

Bron: Food Valley Society | Foto: sara marlowe, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)