08-04-2016 07:56 | Door: Chris Thijssen

Jonge technologische bedrijven in Oost-Europa werken aan de ontwikkeling van drones, onder meer voor gebruik in de landbouw.

Dat schrijft BoerenBusiness. Flyver uit Sofia, Bulgarije, is zo’n jong bedrijf dat is gestart met het aanbieden van agrarische drones. De beelden die worden gemaakt, gebruiken akkerbouwers om criminelen op te sporen, wilde dieren in de gaten te houden en om te controleren of de gewassen wel goed groeien. Tihomir Nedev, mede-eigenaar van Flyver, kan op een goede dag met drie drones 10.000 hectare per dag bevliegen.

Bulgarije en Polen

In veel Midden- en Oost-Europese landen staat de landbouw nog centraal. Zo is in Bulgarije en Polen 20 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw. Juist daar zijn in rap tempo grote stappen te maken omdat de bedrijven er achter lopen.

Het bedrijf van Nedev bestaat sinds 2013 en wordt geholpen door Microsoft voor zijn infrastructuur en technische ondersteuning. Volgens Don Grantham, directeur van Microsoft voor Midden- en Oost-Europa, is het juist de huidige IT-sector die de ontwikkeling in West-Europa tegenhoudt. Die belemmeringen zijn in dergelijke landen veel kleiner. Ook wet- en regelgeving is niet zo'n probleem.

Agrarische achtergrond

Het grootste probleem voor de jonge techbedrijfjes is traditioneel ingestelde boeren ervan overtuigen dat ze hun droneservice toepassen. Volgens Nedev is het een issue dat het bedrijf en de medewerkers geen agrarische achtergrond hebben. Er wordt daarom samenwerking gezocht met bestaande agrarische bedrijven voor een bekend gezicht.

Lukt het hem om het bedrijf in Bulgarije op te bouwen, dan wil Nedev ook in buurlanden gaan vliegen. Op termijn misschien wel in West-Europa of in de Verenigde Staten.

Als bijkomend voordeel ziet Nedev dat een dergelijke ontwikkeling jonge mensen naar de agrarische sector trekt. Daarvoor verloopt het niveau van innoveren veel sneller dan voorheen het geval was.

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

ADM streeft in Brazilië naar forse grondstoffengroei

Wordt de boer straks chemieproducent?

Foto: BoerenBusiness | Foto: miquitos, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)