20-04-2016 07:54 | Door: Chris Thijssen

Slaspecialist B-Four Agro uit Warmenhuizen bouwt op zijn terrein een biovergistingsinstallatie. De installatie moet jaarlijks 2 miljoen kubieke meter groen gas produceren voor bijna 1.400 huishoudens.

De plaatsing van de biovergistingsinstallatie is onderdeel van het Noord-Hollandse project B4Energy. Als voeding voor de toekomstige installatie gebruikt B4Energy elk jaar 16.000 ton biomassa die bestaat uit plantaardige reststromen van slateler B-Four Agro zelf en agrarische bedrijven in de regio.

“De 2 miljoen kubieke meter gas die vervolgens elk jaar vrijkomt, wordt ingevoerd in het aardgasnet en voorziet - naast onze eigen kweeksystemen - zo’n 1.400 huishoudens van duurzame energie”, zegt Fred Berkhout, vennoot van B-Four Agro. “Dat maakt onze bedrijfsvoering circulair en klimaatneutraal.”

B-Four Agro ontvangt voor het project een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Hoe groot de investering is, maken de partijen niet bekend.

Circulaire economie en voedselproductie

Met de vergister wil B-Four Agro naar eigen zeggen innovatiever, duurzamer en efficiënter opereren. Eerder installeerde het bedrijf al ruim 1.000 zonnepanelen op de daken. Daarnaast richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van groente op waterteelt en het gebruik van LED-verlichting.

Jaap Bond, gedeputeerde voor Economische Zaken, noemt het project een ‘prachtig voorbeeld van Noord-Hollands ondernemerschap’. “Aan de teelt op water bij B-Four Agro wordt nu duurzame energie-opwekking toegevoegd door B4Energy”, zegt hij. “De sector laat hiermee zien dat circulaire economie en emissieloze voedselproductie écht plaatsvinden.”

Bron: Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland | Foto: Putneypicks, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)