23-04-2016 10:06 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Certhon claimt als eerste ter wereld volledig zonder daglicht komkommers te hebben geteeld.

Certhon teelde de komkommers in de zogeheten PlantyFood-groeicel. Hierbij worden groentezaden met behulp van speciaal ontwikkelde watergekoelde LED-verlichting zonder daglicht opgekweekt tot een volgroeid product.

Volgens Certhon biedt de technologie kansen voor de voedselvoorziening van de toekomst. “Met een groeiende wereldbevolking, tekort aan water en beschikking van alternatieve energie heeft Certhon in de PlantyFood-groeicel de technieken ontwikkeld en bij elkaar gebracht om jaarrond, op elke plek in de wereld, verse en gezonde groenten te kunnen telen”, meldt het bedrijf.

Oplossingen voor telers

Volgens Certhon moet de PlantyFood-groeicel echter niet alleen worden gezien als een toepassing voor de grootschalige productie van groenten. “Met de PlantyFood-groeicel gaat het er meer om dat we recepten kunnen ontwikkelen voor gewassen en dat dit vertaald kan worden naar oplossingen voor telers”, zegt John Lagerwerf, woordvoerder van Certhon, tegen Groentenet.

Zo kunnen zij een bepaald deel van hun teeltcyclus in de groeicel realiseren, stelt Lagerwerf. Daarnaast kan de technologie volgens hem oplossingen bieden voor teeltomstandigheden in het buitenland.

Bron: Certhon, Groentenet | Foto: Alice Henneman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)