11-05-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Het bedrijf Bato Plastics in Zevenbergen werkt samen met onder meer een kweker en Has Hogeschool aan de ontwikkeling van een biologisch afbreekbare pot. Nadat de pot een aantal maanden in de koude grond staat, vergaat deze.

Dat schrijft GroenteNet. Volgens Bato Plastics kan de pot worden gebruikt om boomkwekerijproducten of vaste planten in te kweken. Eindgebruikers kunnen de pot in de grond planten. In het begin beschermt de pot de wortels van de plant, totdat de kluit stevig genoeg is. Vervolgens vergaat de pot in de koude grond.

Het voordeel is volgens Bato Plastics dat de eindgebruiker geen afval heeft. De pot zou daarnaast voordelen bieden voor kwekers, stelt Gert-Jan Spierings, directeur van Bato.

“Het lijkt erop dat de planten die worden gekweekt in de bodemdegradeerbare pot beter groeien en dat deze planten ook minder ronddraaiende wortels onderin de pot hebben. Maar dit soort zaken testen we nog uit voordat we er zo’n predicaat opplakken", zegt hij tegen GroenteNet.

Reststromen van paprika

De producent van tuinbouwartikelen onderzoekt daarnaast samen met de andere betrokken partijen uit welke plantenvezels de pot het beste kan bestaan. “Het juiste basismateriaal voor de productie hebben we al, maar juist door daar bepaalde vezels aan toe te voegen, wordt de afbraak in de grond versneld”, zegt Spierings.

Mogelijk geschikte vezels zijn onder meer reststromen van een paprikagewas, maar ook andere gewasresten. Spierings: “We hopen dat er meerdere goede materialen uitkomen in verband met de zekerheid dat we aan de juiste grondstoffen kunnen komen.”

In 2017 op de markt

Volgens Spierings kan de afbraaksnelheid, door voor bepaalde vezels te kiezen, ook op de betreffende plant worden afgestemd. In het onderzoek bekijken de directeur en zijn collega’s daarnaast welk materiaal productietechnisch het best is, hoe de planten in de potten gedijen en wat de kostprijs is.

Vorig jaar testte het bedrijf al 50.000 van dit soort potten en dit jaar 160.000. De bedoeling is dat de biologisch afbreekbare pot in 2017 commercieel op de markt komt.

Bron: Groentenet | Foto: public domain https://pixabay.com/nl/plant-groene-tomatenplant-kiemplant-1290191/