11-05-2016 14:59 | Door: Chris Thijssen

De internationale coalitie van makreelvissers heeft het MSC-certificaat behaald voor de Noordoost-Atlantische makreelvisserij. Daarmee heeft makreel volgens de Marine Stewardship Council (MSC) weer een bewezen duurzame status.

Zevenhonderd vissersboten uit negen landen, waaronder Nederland, Zweden en Duitsland, werken sinds 2012 samen in de Makreel Industrie Noordelijke Sustainability Alliantie (Minsa) om de duurzaamheid van de vangst van makreel aan te tonen. Het certificeringsproces nam bijna twee jaar in beslag. De meeste vloten die zijn aangesloten bij Minsa hadden voorheen ook al het MSC-certificaat voor hun makreelvisserij.

Certificaten ingetrokken

In 2012 zijn de MSC-certificaten voor makreel echter ingetrokken, omdat de totale makreelvangsten toen al twee jaar boven het wetenschappelijke advies lagen. Dat kwam volgens MSC doordat enkele landen buiten de Europese Unie en Noorwegen, waarvan de makreelvisserijen niet MSC-gecertificeerd waren, meer makreel vingen.

Daarnaast waren de internationale overeenkomsten over het beheer van de makreelvisserij verbroken, zegt MSC. Vissers en ministers van de betrokken landen hebben de afgelopen zes jaar intensief onderhandeld om het geschil grotendeels op te lossen.

Gezond makreelbestand

“Ik ben trots op de samenwerking tussen de visserijorganisaties, waaronder de Pelagic Freezer Trawler Association (PFA), afkomstig uit negen landen, die heeft geleid tot deze succesvolle gezamenlijke MSC-certificering”, zegt Gerard van Balsfoort, voorzitter van de PFA.

“Het is ook een krachtig bewijs van de betrokkenheid van de Europese pelagische vissers bij duurzame visserij en bij een verantwoord lange termijnbeheer van hun visserijen. Het Europese makreelbestand is zeer gezond en we hopen allemaal dat het behalen van het MSC-ecolabel het gebruik van deze zeer gezonde vis door de Europese consument verder zal doen toenemen.”

Makreel in de supermarkt

De MSC-certificering maakt het ook voor supermarkten aantrekkelijker makreel terug in de schappen te leggen. Zo zegt Lidl Nederland in de loop van de zomer weer MSC-gecertificeerde makreel te verkopen.

“Sinds 2011 koopt Lidl het vaste assortiment wildgevangen vis duurzaam in”, zegt Marlijn Somhorst, Manager Duurzaamheid & Relaties van Lidl Nederland. “Toen makreel een paar jaar geleden niet langer aan het MSC-keurmerk voldeed, hebben wij dit product, met overtuiging maar ook met pijn in het hart, uit het assortiment gehaald. Nu past deze vis weer in ons duurzame visassortiment.”

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: public domain