25-05-2016 14:21 | Door: Chris Thijssen

De Leidse biotechstart-up In Ovo is gestart met de bouw van een prototype sorteerapparaat. Dit apparaat, dat grote aantallen eieren geautomatiseerd sorteert op geslacht, moet het doden van eendagshaantjes voorkomen.

Het was volgens In Ovo al langer mogelijk aan de hand van de concentratie van het geslachtshormoon oestrogeen het geslacht van eieren te bepalen. Deze detectiemethode duurt echter zo’n vier uur en was volgens het bedrijf ‘erg kostbaar’. Hierdoor was de methode niet geschikt voor gebruik in de praktijk.

Het nieuwe apparaat van de start-up, geschikt voor toepassing op een broederij, moet daar verandering inbrengen. In Ovo heeft naar eigen zeggen nieuwe stoffen ontdekt, die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. “Deze stoffen zijn snel en relatief eenvoudig te detecteren”, zegt Wouter Bruins, medeoprichter van In Ovo, in een persbericht.

“De techniek is al op kleine schaal getest in een Nederlandse legboerderij en het bedrijf heeft meerdere keren hanen en hennen gescheiden laten uitkomen. De methode is in de praktijk ook snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht.”

Haantjes vergassen

In Nederland worden jaarlijks zo’n 45 miljoen haantjes na de geboorte gedood omdat ze geen eieren leggen en niet genoeg vlees hebben voor de eier- of vleesproductie. Wereldwijd gaat het om 3,2 miljard eendagshaantjes. Door embryo’s al in het ei te sorteren, wordt voorkomen dat eendagshaantjes worden vergast of geshredderd, legde Bruins onlangs uit in DuurzaamBV Radio.

Dit bespaart volgens In Ovo niet alleen veel dierenleed, maar is ook milieubesparend. Doordat er minder eieren hoeven worden uitgebroed, kunnen broederijen hun CO2-uitstoot en energieverbruik terugdringen. Dat leidt eveneens tot financieel voordeel, stelt de start-up.

Prototype

In samenwerking met het Deens-Nederlandse bedrijf Sanovo Technology Group werkt In Ovo nu aan een prototype van het sorteerapparaat. De bedrijven willen het apparaat in 2018 op de markt brengen.

Behalve financiële steun van onder andere de Universiteit Leiden en het ministerie van Economische Zaken, kreeg In Ovo onlangs ook financiële ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De instanties stelden een subsidie van € 165.245 beschikbaar. 

Bron: In Ovo | Foto: public domain