31-05-2016 10:18 | Door: Chris Thijssen

De directeur van het Duitse chemieconcern Bayer nodigt milieuorganisaties uit om te komen praten over de mogelijke overname van Monsanto door het Duitse bedrijf.

Dat zegt topman Werner Baumann in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Het Duitse Bayer deed onlangs een ongevraagd bod van $ 62 mrd voor de overname van de Amerikaanse zaadveredelaar en producent van bestrijdingsmiddelen Monsanto.

Monsanto’s activiteiten worden door verschillende milieuorganisaties en tegenstanders van genetische manipulatie echter omschreven als omstreden. Het overnameplan van Monsanto door Bayer kon dan ook al rekenen op kritiek. Zo zou de overname kunnen leiden tot een bedrijf met een zeer dominante positie op de markt.

Landbouw efficiënter maken

Volgens Baumann is Bayer zich echter bewust van het imago van Monsanto. Om de activiteiten van de veredelaar te verduurzamen, wil de topman daarom behalve met investeerders, ook met milieuorganisaties om de tafel gaan zitten.

“Laten we er samen over praten hoe we de landbouw efficiënter kunnen maken om een groeiende wereldbevolking met veranderende eetgewoontes te kunnen voeden. Samen met Monsanto willen we helpen de oogsten te laten toenemen”, zo roept Baumann op.

Bayer wil de milieuorganisaties ook laten zien dat het bedrijf vast blijft houden aan zijn MVO-beleid. “Onze manier van zakendoen verschilt misschien met die van Monsanto. Maar ik kan garanderen dat we deze business gaan uitvoeren volgens de standaarden die we in onze andere operaties hanteren”, zegt Baumann.

Digitale oplossingen voor efficiënte landbouw

Om de landbouw efficiënter te maken, kocht Bayer onlangs al het Duitse softwarebedrijf ProPlant over. Doel van deze overname was volgens Bayer zijn technologieplatform uitbreiden en op basis daarvan nieuwe digitiale oplossingen voor duurzame, grondstoffenefficiënte landbouwproductie te ontwikkelen.

Daarnaast bracht het chemieconcern in 2015 het biologische bestrijdingsmiddel Requiem op de markt. Dit middel zou zorgen voor een betere kwaliteit van de oogst. 

Bayer en Monsanto zijn in onderhandeling over een eventuele overname. Mocht het tot een overname komen, dan vertrouwt Baumann op het imago van zijn bedrijf. “Het merk Bayer heeft een uitstekende wereldwijde reputatie. Dat moeten we benutten”, zegt hij in de FAS.

Bron: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Het Financieele Dagblad | Foto: public domain