06-06-2016 10:28 | Door: Chris Thijssen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken introduceert een borgstelling voor financiering van het werkkapitaal. Dit moet de drempel voor de omschakeling van gangbare naar biologische landbouw verlagen.

De markt voor biologische landbouwproducten groeit, maar de biologische productie in Nederland blijft achter. Hierdoor neemt het relatieve marktaandeel van de Nederlandse biologische land- en tuinbouw af. Het kabinet ziet daar kansen.

Wanneer meer gangbare bedrijven omschakelen naar biologisch, dan is dat volgens het kabinet een van de sporen waarmee de Nederlandse landbouwsector kan verduurzamen en concurrerender kan worden.

Het is voor boeren echter niet eenvoudig om over te stappen naar biologisch. Tijdens de omschakelperiode, die tot drie jaar kan duren, moeten ze de regels voor biologische productie toepassen, maar kunnen ze hun producten nog niet als biologisch verkopen.

Groei biologische sector

Dat levert het omschakelende bedrijf in die periode extra kosten op. De nieuwe borgstelling voor het werkkapitaal maakt financiering van deze kosten door de banken mogelijk. De nieuwe voorziening wordt opgenomen in de binnenkort te publiceren nieuwe regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten, opvolger van de Garantstelling Landbouw, die per 1 januari 2017 opengesteld wordt.

Volgens Van Dam kunnen bedrijven met de garantieregeling gemakkelijker financiering krijgen voor de omschakeling. “Ik hoop hiermee een stimulans te geven aan de groei van de biologische sector in Nederland”, zegt de staatssecretaris. “Als meer gangbare boeren overstappen naar biologisch, dan helpt dat in onze ambitie voor een duurzame landbouwsector.”

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: public domain