14-06-2016 09:14 | Door: Chris Thijssen

Philips Horticulture LED Solutions heeft een nieuwe productiemodule ontwikkeld waarmee de lichtintensiteit per kleur is aan te passen. Zo kunnen telers flexibel verschillende lichtrecepten toepassen op hun gewassen.

Dat schrijft Groentennieuws. De nieuwe Dynamic GreenPower LED-productiemodule is opgebouwd uit verschillende LED-kleuren binnen het lichtspectrum, zoals verrood, rood, wit en blauw. Met behulp van bijgeleverde software kunnen telers en onderzoekers de lichtintensiteit per kleur aanpassen.

Dat maakt het mogelijk om met één LED-belichtingsinstallatie verschillende gewassen te telen onder een gevarieerd lichtspectrum bij verschillende lichtintensiteiten. Zowel onderzoekers als telers kunnen daardoor werken wisselende lichtrecepten.

‘Nodig voor een gebalanceerde groei’

Een lichtrecept bestaat uit een lichtspectrum, lichtintensiteit, belichtingsduur, uniformiteit en positionering. Daarmee kan de teler sturen op specifieke planteigenschappen, zoals compactheid, kleurintensiteit en bloei. Het uiteindelijk doel is de optimalisatie en verbetering van teeltresultaten.

De kleur van de LED-verlichting is afhankelijk van het gewas. Volgens Volgens Gus van der Feltz, director city farming van Philips, onderzoekt Philips op welke kleuren de planten het best reageren. “Over het algemeen reageren planten qua fotosynthese goed op rode, verrode en blauwe LED-lampen”, zei hij eerder in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media. “Deze kleuren alleen zijn niet voldoende, maar ze vullen elkaar aan. Je hebt ze allemaal nodig voor een gebalanceerde groei.”

Philips presenteert en demonstreert de nieuwe Dynamic GreenPower LED-productiemodule tijdens GreenTech 2016 in Amsterdam, die tot en met donderdag plaatsvindt.

Bron: Groentennieuws, Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)