22-06-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

De mobiele klimaatkamer van Nijssen laat telers op efficiënte wijze groeirecepten en LED-oplossingen testen. Daarnaast is met de technologie van het bedrijf een energiebesparing van 30 procent op de koeling mogelijk.

Bij de teelt onder LED-verlichting spelen teeltproeven volgens Nijssen, specialist in klimaat- en koudetechniek, een cruciale rol. Optimale verlichtingsschema’s en klimaatrecepten bepalen de productkwaliteit van een gewas en leiden tot een goede balans tussen de groeicyclus en de energierekening.

Met de MyGrowthRoom, zoals de mobiele klimaatkamer van Nijssen heet, kunnen telers gelijktijdig meerder teeltproeven uitvoeren onder uniforme klimaatcondities. De instellingen van een teeltproef worden eenvoudig als recept bewaard.

Stap voorwaarts

De klimaatkamer heeft een kweekruimte van 6 kubieke meter en kan door de flexibele inrichting met elk teeltsysteem worden gebruikt, stelt het bedrijf.

Twee luchtkoelers zorgen daarnaast voor geïntegreerd koelen, verwarmen en drogen van de kweekruimte. Dit verlaagt de benodigde koelcapaciteit en maakt een aparte luchtdroger overbodig. “Met MyGrowthRoom zetten we op het gebied van klimaattechnologie echt een stap voorwaarts”, zegt Edwin Snabel, business unit manager klimaattechnologie bij Nijssen.

Volgens Snabel ligt de nadruk in de meeste city farms vooral op het controleren van licht en temperatuur. Aan de relatieve vochtigheid in de ruimte wordt vaak minder aandacht besteed, stelt hij. “Toch is ook dat een cruciale factor: sommige gewassen hebben een hoge of juist lage luchtvochtigheid nodig om te kiemen. En in de vegetatieve fase kan bloei worden geforceerd door de lucht te drogen.”

Energiebesparing

De geïntegreerde regeling zorgt daarnaast voor beter regelbare klimaatcondities in een breed temperatuurbereik, zegt de manager. “MyGrowthRoom is daarmee universeel inzetbaar voor tests met een groot aantal gewassen in elk groeistadium.”

De mobiele klimaatkamer slaat de stralingswarmte van de LED-verlichting overdag op in een buffervat. Deze warmte wordt gedurende de nacht hergebruikt om de ruimte zonder elektrische bijverwarming op de gewenste temperatuur te houden. Dat leidt volgens Nijssen tot een extra energiebesparing.

Bron: Nijssen | Foto’s: Nijssen (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)