30-06-2016 14:11 | Door: Chris Thijssen

De duurzame Windstreekstal van Plukon garandeert een beter leven van vleeskuikens en vermindert de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak. Het bedrijf ontving voor het concept een innovatie-award.

Windstreek is een innovatief, duurzaam houderijconcept voor vleeskuikens. In de stal wordt niet alleen rekening gehouden met dierenwelzijn, maar ook met milieu- en gezondheidsaspecten en de inpassing van de stal in het landschap. Het flexibele systeem is geschikt voor het houden van gangbare, Goed Nest Kip- en scharrelvleeskuikens.

Volgens Plukon, dat het systeem ontwikkelde, bevat de Windstreekstal verschillende innovaties die dierenwelzijn bevorderen en de uitstoot van fijnstof, ammoniak en geur terugdringen. Zo heeft de stal een open voorkant, die voor de kuikens een buitengevoel creëert.

De kuikens hebben daarnaast extra ruimte in de vorm van zitstokken en extra scharrelruimte. Een gebogen dakvorm zorgt verder voor natuurlijke luchtventilatie.

Energiebesparing

Tijdens de eerste weken van hun leven vinden jonge vleeskuikens beschutting onder een speciale broedkap, die werkt met behulp van infraroodverlichting. Door de inzet van broedkappen hoeft de pluimveehouder niet de hele stal te verwarmen, wat volgens Plukon leidt tot een ‘enorme’ energiebesparing.

Beter leven voor landbouwdieren

Plukon ontving voor zijn innovatieve Windstreekstal de Best Innovation Award 2016 van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF).

“Dierenwelzijn is wereldwijd een belangrijk thema geworden”, zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. “Van China tot aan Chili, wereldwijd zijn er steeds meer mensen die vinden dat landbouwdieren een goed leven verdienen en zetten vooraanstaande bedrijven stappen voor een beter welzijn.”

Bron: Compassion in World Farming, Plukon