05-07-2016 12:02 | Door: Chris Thijssen

Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om met olie uit varkensmest duurzaam asfalt te maken.

De onderzoekers van de North Carolina A&T State University mixten olie uit varkensmest met stenen om een duurzaam asfalttype te maken. Het asfalt is volgens de onderzoekers sterk genoeg om te worden gebruikt voor snelwegen. Daarnaast is het bindmiddel duurzamer dan conventioneel bindmiddel op basis van aardolie, stellen zij.

Om te voorkomen dat het asfalt naar mest stinkt, wordt de mestgeur er tijdens het productieproces uit gefilterd. De droge massa, die als bijproduct ontstaat, kan daarnaast door boeren worden ingezet als meststof. Zo gaat er volgens de onderzoekers nauwelijks grondstof verloren.

Winstgevend en duurzaam asfalt

De onderzoekers voeren nog tests uit met het bindmiddel, maar zien nu al verschillende kansen. “We denken dat het product schaalbaar en winstgevend kan zijn”, zegt professor Elle Fini, een van de onderzoekers. Daarnaast krijgt de boer een extra afzetmogelijkheid voor zijn vervuilende mest. “Onze visie is zowel de boer als de constructie-industrie te helpen. Het is een win-winsituatie.”

Het gebruik van olie uit varkensmest in plaats van bindmiddel gemaakt van aardolie is niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper, stellen de onderzoekers. Zo kost het winnen van de olie uit varkensmest circa € 0,15 per liter.

Bindmiddel van lignine

In Nederland werkt Wageningen UR aan de ontwikkeling van duurzame bindmiddelen voor asfalt. Zo wisten onderzoekers in 2015 aardoliebindmiddel te vervangen door een lijmstof op basis van lignine. Deze natuurlijke stof, uit de celwanden van planten en bomen, biedt volgens de onderzoekers stevigheid. Ze testen het gebruik van bio-asfalt met dit bindmiddel in Zeeland.

 

 

Bron: North Carolina A&T State University | Foto: public domain