06-07-2016 14:45 | Door: Chris Thijssen

Tomatenkwekerij Van Adrichem in Steenbergen, die ook algen teelt, wil deze teelt dit jaar opschalen naar een kas van circa 2.000 vierkante meter.

Dat schrijft Groentenet. Momenteel heeft Van Adrichem zo’n 100 vierkante meter beschikbaar voor de algenteelt. Het bedrijf startte deze vraaggestuurde algenteelt in 2010 als een strategische keuze voor diversificatie met als resultaat meer rendement. Zes jaar later is er volgens de kweker een proof of concept met algenteelt in kassen en ketenpartners.

Een van de ketenpartners is jongveevoederfabrikant Sloten, onderdeel van Nutreco. Het bedrijf was op zoek naar een eiwitvervanger van sojaschroot voor hoogwaardig veevoer, met hogere kwaliteitsgaranties en op duurzame wijze geteeld. Sloten en Van Adrichem bogen zich over de gezamenlijke doelstelling.

Biologisch veevoer

Toen de financiering vanuit sponsors rond was, startte Van Adrichem in november 2014 de eerste algenreactor met buizen op. In 2015 voegde het bedrijf hier een tweede type platte reactor aan toe.

De platte reactor raakte te snel vervuild, maar het eerste type reactor biedt volgens Van Adrichem veel perspectief. De algen die het bedrijf sinds anderhalf jaar met deze reactor teelt, worden geleverd aan Sloten, voor de toepassing in biologisch veevoer.

Verschillende algensoorten

De bedrijven werken nu aan een opschaling van de teelt naar een kas van zo’n 2.000 vierkante meter, als aparte ruimte naast de tomatenteelt. De uitdaging is om de teelt van algen uiteindelijk te combineren met de tomatenteelt, schrijft Groentenet.

Om de teelt daadwerkelijk uit te breiden, zijn er volgens Van Adrichem nieuwe afnemers nodig. Sloten blijft afnemer, maar wil vooralsnog niet meer afnemen, omdat het bedrijf de effecten van de algenveevoer verder wil testen op het vee.

Doordat bij de opschaling kan worden gekozen voor bijvoorbeeld vier verschillende installaties, kunnen er vier verschillende soorten algen worden gekweekt. Zo kan het bedrijf aan verschillende marktvragen voldoen.

Bron: Groentenet | Foto: public domain