08-07-2016 14:42 | Door: Chris Thijssen

Een consortium van Nederlandse tuinbouwbedrijven en kenniscentra openen in september een Chinese kas op zonne-energie in Bleiswijk. Doel is te experimenteren en meer inzicht te verkrijgen in het telen in een Chinese zonnekas.

Deze kas, voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie, bootst de klimaatomstandigheden in een zonnekas in China na. Door dit praktisch onderzoek verwachten de Nederlandse leveranciers beter in staat te zijn een oplossing te vinden die aansluit bij de Chinese teelttechnieken en omstandigheden.

Voedselveiligheid en bodemkwaliteit

De Chinese glastuinbouw groeit aanzienlijk, stelt het consortium PIB Horticulture van de bedrijven en instellingen Hoogendoorn, Ludvig Svensson, Ridder Hortimax, Delphy, BOAL Group, Lentiz en Wageningen UR, gecoördineerd door Dutch-Sino Business Promotions. De sector heeft echter moeite om te voldoen aan de vraag naar hoogwaardige producten en voedselveiligheid.

Factoren als de bevolkingsgroei, de afname van watervoorraden en de hogere kosten maken het voor Chinese telers moeilijk om aan deze vragen te voldoen. Daarnaast daalt de kwaliteit van de bodem door het achterblijven van afvalstoffen, zegt het consortium.

Zonne-energie

Doel van de samenwerking van PIB Horticulture is dan ook het assisteren van de Chinese telers bij het verbeteren van hun productie, kwaliteit en binnenklimaat in de kas met behulp van zonne-energie en substraatteelt. Dit stelt de telers in staat om water, voedingsstoffen en energie op een duurzame manier te gebruiken.

De zonnekas moet in september klaar voor gebruik zijn. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Bron: Delphy | Foto: Delphy (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)