12-07-2016 12:28 | Door: Chris Thijssen

Groenteteler Chris Poelen uit Groesbeek heeft zijn pompoenen vorige week bemest met meststof die is gemaakt van de urine van de Vierdaagsefeesten van 2015. De teler spreekt van een ‘duurzame meststof’.

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten, die in de week van de Vierdaagse plaatsvinden, trekken jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Tijdens de editie in 2015 ging de urine van deze bezoekers voor het eerst niet via het riool naar de zuivering, maar werd deze vloeistof opgevangen en verwerkt tot duurzame meststof.

De feesten van vorig jaar leverden tankwagens vol urine op. Die is eerst verzameld bij Weijers Riooltechniek in Nijmegen en vervolgens afgevoerd naar een verwerkingsinstallatie van GMB in Zutphen. Uit de urine werd 81 kilo struviet en 2.270 kilo ammoniumsulfaat teruggewonnen.

Duurzame meststof

Een deel van de meststof kwam terecht bij pompoenteler Poelen, uit het nabijgelegen Groesbeek. Om er zeker van te zijn dat er geen medicijnen of andere schadelijke stoffen in de meststof zouden zitten, liet Poelen de meststof eerst onderzoeken. Dat bleek niet zo te zijn. Vorige week kreeg hij de eerste meststof in korrelvorm geleverd.

De teler loste de korrels op in water en verspreidde de vloeistof over 20 are (0,2 hectare) van zijn pompoenen. Normaal gesproken bemest Poelen zijn pompoenen alleen met geitenstalmest. Die diende hij toe op 20 are van zijn pompoenen, in vloeibare vorm. “Ik zie het als een duurzame en innovatieve mestvervanger”, zegt de teler. “De grondstoffen voor kunstmest raken op.”

Energieneutrale Vierdaagse

Door urine te verwerken tot meststof wil de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten de impact van de feesten op het milieu verder verminderen. Dit jaar werkt ook het waterschap Rivierenland daaraan mee. Het waterschap onderzoekt het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater al langer.

Ook de Nijmeegse Vierdaagse moet duurzamer worden, vindt de organisatie. Zo kregen de wandelaars en toeschouwers in 2015 al een duurzame vuurwerkshow. Daarnaast kondigde de organisatie onlangs aan dat het evenement het toonbeeld van energiebesparing moet worden. Doel is om onder andere de start- en finishlocatie de Wedren geheel energieneutraal te maken. 

Bron: ZLTO | Foto: 1GNC Münster, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)