13-07-2016 14:07 | Door: Chris Thijssen

Nieuwe stalontwerpen zouden de uitstoot van fijnstof en endotoxinen, resten van dode bacteriën, door veestallen kunnen terugdringen. Totdat die er zijn, moeten technische maatregelen het probleem verminderen.

Dat blijkt uit een studie van Albert Winkel van Livestock Research aan Wageningen UR, schrijft Resource. Winkel beoordeelde de werking en kosten van circa tachtig maatregelen.

De emissie uit kippenstallen is volgens de onderzoeker met de omschakeling van legbatterij naar loslopende kippen op strooisel de afgelopen jaren vertienvoudigd. Door te springen, vliegen, stofbaden en scharrelen, werpen de kippen veel strooiseldeeltjes op. Het verbod op de legbatterij leidt dus tot meer longklachten.

Maar terug naar de legbatterij is geen optie, zegt Winkel tegen Resource. “De beste oplossing is het herontwerpen van stallen voor kippen, zodat ze hun natuurlijke behoeften kunnen bevredigen én de luchtkwaliteit goed blijft.”

Technische maatregelen

Omdat nieuwe stalontwerpen er nog niet zijn, zijn volgens de onderzoeker op korte termijn technische maatregelen nodig die in bestaande stallen werken. Zo kan de bron in de stal worden aangepakt. “In de stallen zijn de concentraties stof en endotoxinen namelijk sky high.”

Volgens Winkel heeft 20 tot 30 procent van de veehouders longklachten. “Bovendien hebben we aanwijzingen dat de varkens en kippen beter groeien in een gezond stalklimaat, omdat ze bijvoorbeeld minder longontstekingen krijgen.”

Deze maatregelen zouden de uitstoot van fijnstof en endotoxinen volgens Winkel kunnen verminderen:

"Een gecombineerde luchtwasser haalt  circa 80 procent van het fijnstof met daarin endotoxinen uit de lucht"

  • Elektrisch geladen stofdeeltjes

Ionisatie voor vleeskuikenstallen werkt met metalen draden die vlak onder het plafond van de stal door de stalruimte zijn gespannen. Op de draden staat een hoge, maar veilige elektrische spanning, die stofdeeltjes in de lucht elektrisch laden. Het geaarde plafond trekt de deeltjes aan, waardoor naar verloop van tijd een dikke stoflaag op het plafond ontstaat. Het systeem vermindert de fijnstof volgens Winkel met 49 procent.

  • Olie legt stof en huidschilfers vast

Om de bron in varkensstallen aan te pakken, kunnen veehouders gebruikmaken van koolzaadolie. Hierbij hangen ze een vaatje met koolzaadolie in de varkensstal, met daaronder een staaf waarmee varkens kunnen spelen. Wanneer de varkens de staaf aanraken, komt er een druppeltje koolzaadolie op de huid van de varkens terecht. Daar legt de olie stof en huidschilfers vast. Deze methode vermindert de concentratie fijnstof en endotoxines met 60 tot 70 procent, blijkt uit onderzoek.

  • Gecombineerde luchtwasser

Verder noemt Winkel end of pipe-technieken, zoals een gecombineerde luchtwasser. Die haalt volgens de onderzoeker circa 80 procent van het fijnstof met daarin endotoxinen uit de lucht. Daarnaast vangt het systeem ammoniak en geur af. Een effectieve methode dus, stelt Winkel, omdat die een combinatie van geur- en gezondheidsproblemen oplost.

Bron: Resource | Foto: public domain