14-07-2016 09:03 | Door: Chris Thijssen

De Genesis is een Amerikaanse autonome robot die particulieren het zaaien en verzorgen van planten en het wieden van onkruid uit handen neemt.

Dat schrijft BoerenBusiness. Een akkerbouwer of groenteteler heeft – op dit moment - misschien weinig aan de autonoom werkende Genesis van FarmBot, maar de innovatie laat wel zien wat mogelijk is op technisch gebied.

De autonoom werkende robot is ontwikkeld door een team van drie mensen uit Californië. Hij kan gewassen zaaien, water geven, onkruid wieden en monitoren. Alleen het oogsten moet je nog met de hand doen.

Robotarm

De Genesis-robot bestaat uit twee rails waar een soort mini bovenloopkraan overheen rolt. Een robotarm kan zeer precies met plantjes werken. Ook wordt direct geregistreerd waar wat staat. Zodoende komt de robot altijd op de juiste plaats terug. De Genesis is te bedienen via een programma op de computer, tablet of telefoon. Zo kunnen gebruikers altijd en overal zien waar wat staat en hoe het met de gewasgroei staat. Er is geen sensor die de groei monitort.

De software heeft 33 gewassen voorgeprogrammeerd, waaronder aardappelen en erwten. Per gewastype staat aangegeven wat de ideale rijafstand is. In de software sleept gebruiker de verschillende groentes heen en weer over het scherm om ze in te plannen. Daarvoor is de groentetuin in een raster opgedeeld.

Zonnepaneel en regenwatertoevoer

Bijzonder is dat zowel de robot als de software open-source is. Iedere koper kan er dus zelf aan sleutelen om verbeteringen door te voeren. De koper krijgt de blauwdrukken van alle apparatuur. Hij kan bijvoorbeeld 3D-printers gebruiken om zelf extra onderdelen te ontwerpen en te bouwen. Het is de bedoeling dat iedere robot gepersonaliseerd wordt, aan de toepassingen die in de betreffende tuin zijn vereist.

Zo kunnen gebruikers een zonnepaneel aansluiten om de benodigde energie op te wekken of een regenwatertoevoer in plaats van de tuinslang voor het water geven. Een weerstation houdt het weer bovendien bij, zodat de boel niet verzuipt of verdroogd.

Grotere robot voor telers

De maximale oppervlakte die de robot aankan is 2,9 bij 1,4 meter, met een maximale planthoogte van 50 centimeter. Volgens de makers wordt de Genesis als compleet pakket aangeleverd om zelf te assembleren. Water, elektriciteit en een internetverbinding moet de gebruiker zelf aansluiten. Er is een stap-voor-stapgids om het geheel te laten werken.

De Genesis kost $ 3.500 inclusief alle extra’s en de verzendkosten. Het idee is om – bij voldoende interesse – de prijs te laten dalen tot $ 1.000. Het bedrijf heeft inmiddels al plannen om een veel grotere robot te bouwen. Die kan commercieel door telers worden ingezet. Zelf praat het bedrijf over 'CNC farming'. Neem een pivot en bouw een gigantische robotarm op. Misschien dat zo’n idee nog wat te ambitieus is.

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

Verdichtingssensor stuurt werkdiepte machine zelf

John Deere perst meer pk’s uit bestaande series

 

Bron: BoerenBusiness