18-07-2016 18:19 | Door: Chris Thijssen

Glastuinbouwgebied Siberië, gelegen binnen Greenport Venlo, krijgt in 2017 een houtstookinstallatie die een deel van de glastuinbouwbedrijven in het gebied moet voorzien van duurzame warmte.

Dat schrijft Groentenet. De houtstookinstallatie krijgt naar verwachting een capaciteit van maximaal 15 megawatt thermisch. “Dat is vergelijkbaar met een gemiddelde aardwarmtebron”, zegt Arnaud van der Eijk, commercieel directeur van Wayland Developments.

Dit bedrijf ontwikkelt, verkoopt en beheert Glastuinbouwgebied Siberië in Noord-Limburg. Hierbij staat de duurzame ontwikkeling en realisatie van glastuinbouw, (bedrijfs)woningen en bedrijvigheid centraal.

Goedkoper dan WKK

Voor de houtstookinstallatie wordt een meerjarig contract afgesloten met een leverancier van houtpellets. Volgens de commercieel directeur is de houtstookinstallatie een goedkoper alternatief voor telers die nu met een warmtekrachtkoppeling (WKK) warmte produceren.

Het uiteindelijke doel is om in het glastuinbouwgebied een open netwerk aan te leggen, waarop alle bedrijven in het gebied op aangesloten kunnen worden. Aan dit netwerk kunnen deze, momenteel negen bedrijven warmte uit eigen voorzieningen invoegen of warmte onttrekken.

“De houtstookinstallatie zou de basisinstallatie voor dit warmtenetwerk kunnen vormen”, zegt Van der Eijk. Mocht er op termijn aardwarmte in het gebied komen, dan zou ook die warmte aan het netwerk kunnen worden toegevoegd.

CO2 winnen

De houtstookinstallatie wordt ingezet om een stoomturbine aan te drijven. De CO2 die daarbij vrijkomt, wordt nog niet uit de installatie gewonnen. Van der Eijk: “De winning en het transport van CO2 uit deze installatie worden nog onderzocht. Mogelijk kan de CO2 uit deze installatie in een later stadium wel gebruikt worden door de telers.”

De houtstookinstallatie moet eind 2017 operationeel zijn.

Bron: Groentenet | Foto: Francisco Antunes, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)