19-07-2016 12:07 | Door: Chris Thijssen

Het gedeeltelijk leegstaande gebouw De Schilde in Den Haag, waarin ook Europa’s grootste staatsboerderij is gevestigd, biedt binnenkort ruimte aan bedrijven en start-ups op het gebied van stadslandbouw en duurzaamheid.

Sinds maart kweekt het Zwitserse bedrijf UrbanFarmers op duurzame wijze groente en vis op de twee bovenste verdiepingen van De Schilde. Met een capaciteit van maximaal 50 ton groenten en 20 ton vis per jaar is de stadsboerderij naar eigen zeggen de grootste van Europa.

"De Schilde moet een toonaangevende hotspot voor nieuwe ideeën en technieken op het gebied van voedsel worden"

De onderliggende verdiepingen van het gebouw, waarin Philips voorheen tv’s en telefoons produceerde, waren tot nu toe nog leeg. Door de leegstaande ruimtes beschikbaar te maken voor bedrijven en start-ups die zich bezighouden met stadslandbouw, duurzaamheid en innovatie, moet De Schilde een ‘toonaangevende hotspot’ voor nieuwe ideeën en technieken op het gebied van voedsel worden, stelt wethouder Joris Wijsmuller.

“Deze kennis wordt ook weer uitgewisseld met ondernemers in het Westland en onderwijsinstellingen als de Universiteit Wageningen. De producten kunnen geproefd worden in bijbehorende proeftuinen en in de horeca die op de begane grond komt”, aldus de wethouder.

Leefbaarheid en bedrijvigheid

De gemeente ziet daarnaast kansen voor de verbetering van de leefbaarheid en levendigheid van de omliggende buurt. Wijsmuller: “Het gaat nota bene om de Groente- en Fruitmarkt. Die gaat hier ook vruchten van plukken. Met nieuwe bedrijvigheid, extra werkgelegenheid en een veel aantrekkelijker pand met glazen puien op straatniveau."

De gemeente Den Haag financiert de transformatie van De Schilde naar bedrijfsverzamelgebouw vanuit het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (Fred).

Bron: Gemeente Den Haag | Foto: Martijn Zegwaard, via UrbanFarmers (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)