25-07-2016 07:18 | Door: Chris Thijssen

Boer Jaap Jan Ras in Den Bommel in de gemeente Goeree-Overflakkee gebruikt een monovergister die koeienmest omzet in biogas. Hiermee produceert hij voldoende groen gas voor 120 huishoudens.

De monovergister gebruikt voor de productie van biogas de mest van de driehonderd koeien van Ras. Deze mest wordt een aantal keer per dag automatisch in de mestopslag geschoven, zodat die meteen kan worden verwerkt. Dit voorkomt de uitstoot van, ammoniak en methaan.  

Het gas dat de monovergister produceert wordt direct geleverd aan het aardgasnet. Essent koopt de totale hoeveelheid aardgas die Ras jaarlijks aan het aardgasnetwerk levert, op en verkoopt dit vervolgens aan de consument als groene energie. Daarnaast neemt het energiebedrijf een groot deel van de administratie van Ras uit handen.

Essent ziet grote kansen voor het vergisten van koeienmest tot groen gas. “Als alle boeren in Nederland op deze manier aardgas zouden produceren, kan 10 procent van de gasmarkt worden bediend door boeren”, zegt Ronald Sutmuller, woordvoerder van Essent, in onderstaande video.

Bron: Essent | Foto: public domain