28-07-2016 07:45 | Door: Chris Thijssen

​Door een bepaald gen in tomaten uit te schakelen, is het Britse biotechnologen gelukt om de tomaten minimaal twee weken lang stevig en sappig te houden.

De wetenschappers van de University of Nottingham publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology. Het onderzoek werd gefinancierd door het Zwitserse veredelingsbedrijf Syngenta.

Tijdens het onderzoek ontdekten de biotechnologen het gen dat het enzym pectine afbreekt. Pectine zorgt ervoor dat de celwanden van tomaten aan elkaar plakken. Bij reguliere tomaten breekt het gen tegen het einde van de rijping van de vrucht pectine af. Hierdoor worden de tomaten zacht en gerimpeld.

Door het gen uit te schakelen, wisten de onderzoekers dit proces uit te stellen. Zo lukte het om de veredelde tomaten twee weken goed te houden, bij een bewaartemperatuur van 20 graden Celsius.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Ondanks de positieve resultaten, zullen de veredelde tomaten niet snel commercieel worden verbouwd. Vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen verboden is.

Maar volgens dr. Charles Baxter van Syngenta bieden de bevindingen voldoende kansen: “De ontdekking is relevant voor de ontwikkeling van nieuwe tomatenvariëteiten via conventionele plantenveredeling en is een significante stap vooruit naar het begrijpen van processen op het gebied van fruitontwikkeling. Daardoor ontstaat er een meer verfijnde controle van dit proces in de plantenveredeling.”

Zo is het denkbaar dat tomatenkwekers wilde tomatenrassen met natuurlijk lage pectineniveaus kruisen met gecultiveerde variëteiten om tomaten te produceren die minder snel zacht en gerimpeld worden. Die zouden gemakkelijker op de markt kunnen komen.

Bron: University of Nottingham | Foto: public domain