29-07-2016 07:26 | Door: Chris Thijssen

Vier Zeeuws boeren oogsten binnenkort hun eerste soja. Doel is de ontwikkeling van een duurzamere productieketen van het eiwitrijke gewas.

Dat meldt Omroep Zeeland. De boeren doen mee aan het project Zeeuwse Soja van de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV). In dit project onderzoeken de telers of de teelt van soja in Zeeland haalbaar is.

Elk van de boeren heeft 4 hectare aan sojaplanten staan. De landbouwgrond in het gebied is volgens hen uitermate geschikt voor de sojaplanten, want ook vergelijkbare gewassen, zoals bruine bonen en kapucijners, doen het er goed. De eerste Zeeuwse soja wordt in september geoogst.

Duurzamere productieketen

Door soja in Nederland te verbouwen, kan de productieketen van het eiwitrijke gewas worden verduurzaamd. Zo gaat sojateelt in landen als Brazilië vaak gepaard met ontbossing. Door soja op reeds beschikbare gronden in Nederland te verbouwen, is het niet nodig om bos te kappen.

Daarnaast vermindert lokale teelt de benodigde transportkilometers, met een lagere CO2-uitstoot als gevolg. Verder nemen de sojaplanten stikstof uit de lucht op. Dit is voordelig voor de luchtkwaliteit in het gebied, stellen de telers.

Bron: Omroep Zeeland | Foto: CIAT, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)