29-07-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

Boeren & Buren, een van oorsprong Frans initiatief dat consumenten verbindt aan boeren uit de regio, start vrijdag in Nederland.

Met Boeren & Buren koopt de consument direct van boeren uit zijn regio. Zo krijgt de consument, vers, lokaal en duurzaam voedsel, en de producent een eerlijke prijs voor zijn producten, stelt het platform. Leden bestellen van tevoren online hun producten, zonder abonnement of vast pakket.

“Doordat alles op bestelling wordt geoogst of bereid, is het gegarandeerd vers en gaat boeren zonder overschotten naar huis”, zegt Marc-David Choukroun, medeoprichter van Boeren & Buren, in een persbericht.

Alle ‘buurderijen’ worden lokaal georganiseerd door een verantwoordelijke, die een locatie regelt en boeren en consumenten uit de regio samenbrengt. Via de nieuwe Nederlandse website gaat Boeren & Buren op zoek naar mensen die het netwerk in hun buurt willen helpen uitbouwen.

Duurzame landbouw

Boeren & Buren werd in 2011 in Frankrijk opgericht om de lokale landbouw te ondersteunen en de transitie naar duurzame landbouw te bevorderen. Door de keten te verkorten, kunnen boeren zelf hun prijzen bepalen en ontvangen zij meer dan 80 procent van de verkoopprijs.

“Dat is vele malen meer dan via de reguliere verkoopkanalen, waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelfs met verlies verkopen”, zegt Choukroun.

In Frankrijk is het platform volgens Boeren & Buren een groot succes. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen leden en zevenhonderd aangesloten ‘buurderijen’. Ook in andere landen, zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is Boeren & Buren naar eigen zeggen succesvol.

Bron: Boeren & Buren | Foto: Boeren & Buren (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)