01-08-2016 15:11 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van Wageningen UR hebben donderdag de eerste aardappelen geoogst op de Mars- en maangrond die Nasa eerder ter beschikking stelde.

In de potten, waarin de aardappelen in april werden gepoot, kwamen vooral knolletjes van enkele centimeters uit de grond. De grootte is vergelijkbaar met krielaardappelen. De aardappels die op hetzelfde moment in aardegrond zijn gepoot en onder dezelfde condities zijn verzorgd, bleken niet veel groter.

De aardappelen worden verder geanalyseerd op gehaltes aan onder meer vitamines, flavonoïden en alkaloïden.

Verder onderzoek

De onderzoekers van Wageningen UR groeien dit jaar behalve aardappelen, ook rucola, bonen, tomaten, rogge, tuinkers en andere gewassen. Met de opbrengsten van deze oogsten organiseren zij op 30 augustus een speciaal viergangendiner voor de sponsors van de lopende crowdfundingactie.

Het beoogde fundbedrag van € 25.000 is bedoeld voor verder onderzoek naar en experimenten met het verbouwen van gewassen op Mars- en maangrond. Behalve voor ruimtevaartmissies naar de maan en Mars, zijn hierop gebaseerde teeltmethoden ook nuttig voor toepassing op aarde, zoals in woestijnachtige gebieden.

Bron: Wageningen UR