05-08-2016 12:04 | Door: Chris Thijssen

Vier Limburgse varkenshouders en een slachterij introduceren het varkensvleesconcept Ruyghveen. Door de varkens in de regio af te zetten, maken ze de keten korter en transparanter.

Dat schrijft Boerderij Vandaag. Met het nieuwe concept spelen de varkenshouders in op de volgens hen toenemende behoefte aan vlees met een verhaal en bekende herkomst. Alle Ruyghveen-varkens worden geboren in de Peel, waar zij ook opgroeien.

De dieren worden geslacht bij een slachterij in Someren, waardoor transportkilometers worden beperkt.  Ook het voer wordt zoveel mogelijk uit de regio gehaald.

Dierenwelzijn

De varkens in het concept zijn afkomstig van reguliere bedrijven, die naar eigen zeggen extra aandacht hebben voor kwaliteit en dierenwelzijn. “Deze herkenbare familiebedrijven in de regio vormen de basis van het concept”, zegt John Korsten, die als marketingdeskundige meewerkt aan het concept, tegen Boerderij Vandaag. “Naast de slagers moeten de varkenshouders zelf ook nadrukkelijk hun verhaal vertellen.”

Wekelijks gaat de slachterij zestig tot zeventig Ruyghveen-varkens slachten. Later dit jaar moet deze hoeveelheid op honderd liggen. Het vlees is nu verkrijgbaar bij vier slagerijen in de regio. De varkenshouders voeren gesprekken met andere slagers om het aantal verkooppunten uit te breiden.

Toekomstbestendige landbouw

De opbrengsten van het Ruyghveen-concept komen nu nog in een stichting. Daarmee betalen de initiatiefnemers onder meer de marketingactiviteiten, schrijft Boerderij Vandaag.

Eerder verleende de provincie een bedrag van € 10.000, afkomstig uit een pot voor initiatieven die de Limburgse landbouw toekomstbestendiger moeten maken. Volgens de provincie kan varkensvlees met een verhaal, zoals Ruyghveen, daarbij helpen.

 

Bron: Boerderij Vandaag, Ruygveen | Foto: public domain