08-08-2016 09:19 | Door: Chris Thijssen

Een smartphone kan agrarische ondernemers en teeltadviseurs in de nabije toekomst helpen om gebreken in gewassen op te sporen. De eerste signalen en apps daarvoor bereiken nu de markt.

Dat schrijft BoerenBusiness op basis van een artikel in de Plant nutrition courier. Met het blote oog lijkt een plant vaak kerngezond, terwijl onder de huid een groeiend tekort van essentiële voedingsstoffen zich kan opbouwen. Deze gebreksziekten veroorzaken schade voordat dit waarneembaar is.

Op dit moment is het alleen met een dure fluorescentiemeter in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Binnenkort moeten smartphones en tablets daar echter verandering in gaan brengen.

Stikstofvoorziening van het gewas

Volgens onderzoek van het blad gaat de ontwikkeling van sensoren en geavanceerde apps ‘zeer snel’. Sensoren kunnen constant de voedingstoestand en het vochtgehalte van de bodem meten. Nu worden smartphones alleen nog ingezet om telers een waarschuwing te geven. Het signaal van de sensor wordt omgezet in een berichtje. Hier liggen mogelijkheden.

Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheden om met een smartphonecamera de voedingstoestand van het gewas te bepalen. Het gaat dan voornamelijk om het meten van bladgroen in het blad. De hoeveelheid bladgroen is een goede maat voor de stikstofvoorziening van het gewas.

Dit kan nu al met chlorofylmeters, maar deze zijn eveneens prijzig. Uit tests blijkt dat met geavanceerde beeldbeoordeling een smartphone vrijwel exact hetzelfde resultaat kan behalen met dezelfde graad van accuratesse.

Fosfaattoestand van de bodem

Ook zijn er onderzoeken gaande die trachten de fosfaattoestand van de bodem te meten – voor het analyseren van de bodemvruchtbaarheid – met behulp van een smartphone. Een boer kan dan ter plekke binnen seconden vaststellen of er een gebrek aan meststoffen is. Zo kan worden geanticipeerd voor de gevolgen met het blote oog zichtbaar zijn.
 

Lees ook op BoerenBusiness:

Biologische sector groei door krimp gangbare landbouw

Autonoom werkende trekker is toekomstmuziek

Bron: BoerenBusiness | Foto: public domain