10-08-2016 07:29 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers aan de Universidad de Santiago de Chile claimen een vaccin tegen mastitis, ofwel uierontsteking, te hebben ontwikkeld. Een effectief vaccin zou het gebruik van antibiotica kunnen terugdringen.

Dat schrijft de Chileense website Cooperativa. Volgens de onderzoekers is mastitis de meest voorkomende en meest kostbare melkvee-infectieziekten. In Chili zouden boeren jaarlijks tussen de 102.000 en 229.000 pesos (tussen de € 140 en € 315) per koe kwijt zijn aan als gevolg van de ziekte.

Daarnaast vermindert mastitis de melkproductie en de kwaliteit van de melk. Ter behandeling van de ziekte worden meestal antibiotica ingezet. Daarmee is de ziekte in principe goed te genezen, maar tijdens de behandeling gaat veel melk verloren, omdat die niet mag worden verkocht.

Dierenwelzijn verbeteren

De Chileense onderzoekers denken daar met het nieuwe vaccin een oplossing voor te hebben.

“Op dit moment werken hygiënische maatregelen die op melkveebedrijven worden getroffen niet voldoende en zijn er geen commerciële vaccins beschikbaar die deze ziekte effectief tegengaan”, zegt een van de onderzoekers tegen Cooperativa. “Deze innovatie zou het dierenwelzijn op grote schaal kunnen verbeteren.”

Om het vaccin verder te ontwikkelen, hebben de onderzoekers toestemming gevraagd aan de Chileense landbouwdienst Servicio Agrícola Ganadero voor het uitvoeren van een proef met dieren. Naar verwachting neemt de proef twaalf tot achttien maanden in beslag.

Bron: Cooperativa | Foto: public domain