15-08-2016 07:19 | Door: Chris Thijssen

Een 16-jarige scholier uit Johannesburg heeft een superabsorberend polymeer (Sap) ontwikkeld uit sinaasappel- en avocadoschil. Hiermee wil ze een oplossing bieden voor de droogtecrisis in Zuid-Afrika.

Dat meldt CNN. Het polymeer dat de middelbare scholier Kiara Nirghin ontwikkelde, kan honderd keer zijn eigen gewicht aan water opslaan. Zo kan het polymeer fungeren als reservoir dat boeren tijdens droge periodes kunnen gebruiken om gewassen te bewateren.

Nirghin maakte het polymeer van koolhydraten die aanwezig zijn in sinaasappelschillen. Vervolgens gebruikte ze olie uit de schil van avocado’s. Door gebruik van deze grondstoffen is het polymeer volgens de scholier goedkoop, biologische afbreekbaar en vrij van schadelijke chemicaliën.

Sinaasappelschil duurzaam

Effect droogte verminderen

Zuid-Afrika kampt momenteel met een van de hevigste periodes van droogte in 45 jaar. Door het grote gebrek aan neerslag staan veel landbouwgewassen onder grote druk. Met haar project No More Thirsty Crops wil de scholier bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.

“Ik wilde het effect dat de droogte heeft op de gemeenschap minimaliseren en het belangrijkste waar de droogte effect op heeft, zijn de gewassen”, zegt ze tegen CNN. “Dat was de springplank voor het idee.”

Duurzame en afbreekbare innovatie

Het project van Nirghin won dan ook de Community Impact Award in de Google Science Fair. “Kiaria heeft een ideaal materiaal gevonden dat de begroting geen kwaad zal doen. Met haar onderzoek heeft ze een manier gecreëerd om simpele sinaasappel- en avocadoschil te transformeren in bodemklare wateropslag”, zegt Andrea Cohan, programmaleider van de Google Science Fair, tegen CNN.

Nirghin wordt begeleid door een mentor van Google, die haar helpt met de verdere ontwikkeling van het polymeer, met het oog op commercialisatie.

Bron: CNN, Google Science Fair | Foto: public domain