15-08-2016 09:54 | Door: Chris Thijssen

De robot Moov zorgt ervoor dat alle koeien in de stal voldoende voedsel binnenkrijgen. Dit moet de melkproductie verhogen en de gezondheid van koeien verbeteren.

Dat schrijft het Noordhollands Dagblad op vrijdag. De Moov, zoals de robot van het bedrijf Joz heet, rijdt met 5 kilometer per uur door de koeienstal en schuift het voer op tongafstand van de koeien. Zo moeten ook de koeien die wat lager in de stalpikorde staan genoeg voeding binnenkrijgen.

Wanneer de koeien klaar zijn met eten, komt de robot opnieuw langs om het achtergebleven voer dichter bij het voerhek te schuiven.

De melkveehouders en broers Cees en Jan Posch gebruiken de Moov in hun koeienstal. Ze zijn tevreden over de prestaties van de robot, vooral omdat de machine ook ’s nachts actief is. “Dat activeert de koeien en ze kunnen altijd blijven eten”, zegt Jan tegen het Noordhollands Dagblad.

Duurzame veehouderij

Volgens Bob Anthoniesse, marketingmanager van Joz, leidt gebruik van de Moov tot besparingen voor de veehouder.

“Er blijft geen voer te lang liggen, de koeien hebben een hogere melkproductie en de boer hoeft zelf niet meer langs het voerhek. Doordat de dieren regelmatiger eten, hebben de koeien ook geen last meer van pensverzuring. En er is rust in de stal, koeien wennen heel snel aan de robot.”

De broers maken al langer gebruik van robots, bijvoorbeeld voor het schuiven van koeienmest door gleuven in de stal.

Bron: Noordhollands Dagblad