15-08-2016 16:08 | Door: Chris Thijssen

Nieuwe teeltconcepten en het gebruik van restwarmte en geothermie moeten de CO2-uitstoot van kassen in Zuid-Holland uiterlijk 2020 halveren.

Dat zegt de provincie Zuid-Holland in Watt Anders, de energieagenda voor de toekomst. In 2020 moeten nieuwe kassen klimaatneutraal zijn. In 2050 is de hele glastuinbouw CO2-neutraal, stelt de provincie zichzelf als doel.

“Onze focus ligt bij de steden, de industrie en de glastuinbouw. We nemen maatregelen om energie te besparen en het gebruik van aardgas drastisch te verminderen”, zegt Han Weber, gedeputeerde Energie van de provincie Zuid-Holland. “Dat doen we bijvoorbeeld met het uitbreiden van warmtenetten.”

Als voorbeeld noemt Weber de Warmterotonde, die in de toekomst de verbinding vormt tussen aanbieders en gebruikers van warmte. “Prima geschikt om kassen en steden te verwarmen. De Warmterotonde levert een besparing van 20 petajoule op. Dat scheelt ruwweg 5 procent van de Zuid-Hollandse CO2-uitstoot.”

Duurzame aardwarmte

Ook zet de provincie in op het gebruik van aardwarmte. Verschillende tuinders in het gebied maken al gebruik van geothermie voor de verwarming van hun kassen. De ontwikkeling van geothermie moet een impuls krijgen door een fonds van de provincie.

Behalve voor aardwarmte is de € 35 mln uit het fonds van € 100 mln ook beschikbaar voor andere energie-innovaties. “Mensen met goede ideeën kunnen bij ons terecht voor deelnemingen en leningen”, zegt Weber. “Het is een revolverend fonds. Dat houdt in dat alle rendementen en aflossingen beschikbaar blijven om de energietransitie aan te jagen.”

Duurzame energie

Volgens Weber gaat de provincie in de toekomst meer gebruik maken van onder meer energie uit wind, zon, aardwarmte, biomassa en delta-energie.

“Mensen en bedrijven worden consument én producent tegelijk. Nieuwe energienetwerken zijn in staat om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen”, aldus de gedeputeerde. “Warmte, elektriciteit, groen gas en waterstof worden uitwisselbaar, omdat we voor conversie gaan zorgen. Dat is dus echt wat anders.”

Bron: Provincie Zuid-Holland | Foto: Arend, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)