16-08-2016 07:35 | Door: Chris Thijssen

Zee Boerderij IJmond, een stichting die in zeehaven IJmuiden zeewier wil kweken, gaat zich tijdelijk vestigen in het nieuwe ‘kustdorp’, dat bij de haven wordt ontwikkeld.

Stichting Zee Boerderij IJmond is met de gemeente Velsen en gebiedsontwikkelaars van Jachthaven IJmuiden in gesprek voor de tijdelijke huisvesting in het nieuwe kustdorp. Voor de ontwikkeling van dit ‘dorp’ wordt het gebied rond de Jachthaven IJmuiden aan Zee getransformeerd in een levendig kustdorp met honderden woningen.

Doel van de gebiedsontwikkeling is om stap voor stap een duurzame en blijvend gewilde kustplaats te realiseren. Behalve woningen is er ruimte voor horeca, detailhandel en culture en recreatieve voorzieningen.

Duurzame grondstoffen

Stichting Zee Boederij IJmond heeft als doel nieuwe duurzame grondstoffen uit reststromen te winnen en het duurzaam bewustzijn bij burgers en organisaties in de IJmond te vergroten. Het projectbureau erachter wil in de regio IJmond, waar de gemeentes Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Castricum vallen, onder meer zeewier telen in de zeehaven en het Noordzeekanaal.

Daarnaast is het doel om plastic uit het water te vissen en dat op innovatie wijze te recyclen en om oesterzwammen te kweken op koffiedik. Verder wil het projectbureau met een informatiecentrum duurzame educatie en creativiteit bevorderen.

Meer details over de vestiging in het kustdorp maakt de stichting binnenkort bekend. 

Bron: Zee Boerderij IJmond | Foto: Carol Pedro, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)