17-08-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Grote multinationals maken gebruik van het online meetinstrument Cool Farm Tool om zijn agrarische toeleveranciers te beoordelen op duurzaamheid. Naast de CO2-voetafdruk, kan de tool binnenkort ook de watervoetafdruk van de landbouwbedrijven beoordelen.

Dat schrijft de website AgriHolland. Het meetinstrument Cool Farm Tool werd ontwikkeld door Christof Walter, voormalige manager onderzoek duurzame landbouw bij Unilever, in samenwerking met de Schotse University of Aberdeen. De online tool werd in 2014 ontwikkeld en wordt inmiddels gebruikt door multinationals als Unilever, Tesco, Pepsico, McCain, en Danone.

Hiermee zeggen de afnemers van agrarische grondstoffen de duurzaamheid van een individueel landbouwbedrijf te kunnen beoordelen. De tool wordt beheerd door de Cool Farm Alliance, een ledenorganisatie die is opgericht door onder andere Unilever, Pepsico, Tesco en Heineken.

Biodiversiteit en duurzaam watergebruik

Volgens de Cool Farm Alliance kunnen boeren de online tool gebruiken om gegevens in te voeren over de gebruikte landbouwmethoden en geïnformeerd worden over hoe milieuvriendelijk de methodes zijn. Vervolgens geeft het programma advies over hoe de landbouwbedrijven de CO2-voetafdruk kunnen verkleinen.

Broeikasgasemissies reduceren

Naast inzichten over de CO2-voetafdruk en biodiversiteit van de landbouwpraktijken, gaat de Cool Farm Alliance later dit jaar een module voor watervoetafdruk beschikbaar stellen. De beheerder stelt het online programma kosteloos beschikbaar aan de agrarische toeleveranciers.

In het Verenigd Koninkrijk gebruikt Pepsico het instrument en koppelt er een doelstelling aan voor zijn agrarische toeleveranciers om de uitstoot van broeikasgassen in vijf jaar tijd met 50 procent te verminderen. Het concern meldt dat de uitstoot van broeikasgassen van zijn toeleveranciers sinds de inzet van de tool met 38 procent is gereduceerd. Binnen een jaar moet de doelstelling van 50 procent reductie op broeikasgasemissies worden behaald. 

Bron: AgriHolland, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw | Foto: StateofIsrael via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)