01-09-2016 09:30 | Door: Eelco Brandes

Greenpeace heeft een duurzaam akkoord gesloten met enkele grote spelers in de visserij.
Twee grote Nederlandse visserijconcerns en de Europese koepelorganisatie PFA hebben onder meer toegezegd weg te blijven uit het zuidpoolgebied.

Ook gaan ze niet vissen in de wateren rond de Noordpool, die vrijkomen doordat steeds meer ijs daar verdwijnt door de klimaatverandering, meldt Greenpeace op zijn website.

De ondertekenaars, die wereldwijd actief zijn, gaan zich verder inzetten voor verbetering van het regionale visbeleid in andere gebieden zoals voor de kust van West-Afrika. "Daar is nu nog helemaal geen visbeleid, dus het is daar een soort Wilde Westen", aldus Greenpeace. "Daar gaan zij nu het goede voorbeeld geven."

Het duurzame akkoord, dat een looptijd heeft van tien jaar, bevat tevens toezeggingen over het tegengaan van bijvangst en het doorgeven van gegevens over de visstand.

Kritisch volgen

Greenpeace blijft de vissers naar eigen zeggen kritisch volgen. Over de manier waarop wil de milieuorganisatie niet in detail treden om de eigen campagnes niet te ondervragen. Wel wil een woordvoerder kwijt dat de locatie van de vistrawlers op internet is te volgen. De schepen zijn namelijk uitgerust met sensors.

McDonald's

In mei spraken andere belangrijke betrokkenen in de vissector al af de vrijkomende noordpoolgebieden voorlopig met rust te laten. Onder meer McDonald's, Iglo en de voltallige Noorse oceaanvissersvloot zetten toen een handtekening.

Bron: Greenpeace | Foto: public domain