05-09-2016 12:16 | Door: Chris Thijssen

Doc Kaas, onderdeel van de Duitse zuivelonderneming DMK Group, start in oktober met de productie van kaas van weidemelk.

In eerste instantie komt de natuurgerijpte Gouda 48+ in diverse leeftijden met het weidemelklogo in Nederlandse supermarkten te liggen. De melk voor deze weidekaas wordt geleverd door Nederlandse leden-melkveebedrijven van coöperatie Doc Kaas B.A., die volledige weidegang toepassen.

Volgens Doc Kaas neemt de belangstelling voor zuivelproducten gemaakt van weidemelk toe. Met de productie van Weidekaas speelt de producent hier op in.

Weidegang stimuleren

Om weidegang bij zijn leden-melkveehouders te stimuleren, hanteert Doc Kaas het duurzaamheidsprogramma MelkKompas. Daarmee moedigt de coöperatie zijn leden aan hun koeien en jongvee te weiden, om het welzijn van de koeien te bevorderen. Melkveehouders die hun melkkoeien gedurende ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei laten grazen (of minimaal 720 uur per jaar), hebben recht op weidegangtoeslag.

Behalve op weidegang stimuleert Doc Kaas zich ook andere maatregelen voor duurzaam ondernemen. Zo sloot de zuivelcoöperatie in 2014 een Green Deal met de provincie Drenthe voor een programma gericht op energiebesparing en -opwekking op melkveebedrijven. Dit programma heeft voor verschillende melkveehouders tot aanzienlijke energiebesparing en CO2-reductie geleid.

Bron: Doc Kaas | Foto: Margo Akermark, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)