05-09-2016 12:30 | Door: Hidde Middelweerd

CNH Industrial, producent van landbouwmachines onder de merknaam New Holland Agriculture, onthulde tijdens de Farm Progress Show de NHDrive: een volledig zelfrijdende concepttractor, die een schare aan landbouwactiviteiten autonoom kan uitvoeren.

Dit meldt Trekkerweb.nl. CNH Industrial werkte bij de ontwikkeling van deze tractor samen met technologieleverancier Autonomous Solutions Incorporated.

Zelfrijdende tractor

Een van de belangrijkste voordelen van een zelfrijdende tractor is dat deze dag en nacht door kan werken. De NHDrive kan vooraf bepaalde werkplannen en -routes uitvoeren en doet dit volledig autonoom. De productiviteit en efficiëntie liggen derhalve een stuk hoger dan wanneer de tractors door mensen bestuurd worden.

De NHDrive komt met een schare aan mogelijkheden. Zo is de tractor in staat om zelfstandig het veld te bereiken, via private wegen van het landbouwbedrijf in kwestie. Daarnaast kan de tractor, door middel van Lidar (laser-technologie), radar-technologie en RGB-camera’s, obstakels in het veld herkennen.

Wanneer dit gebeurt, zendt de tractor een bericht naar de eigenaar van de tractor, die vervolgens kan bepalen of en hoe de tractor het obstakel moet vermijden.

Ook kan de zelfrijdende tractor in tandem rijden met andere tractors, die bijvoorbeeld nog wel worden bestuurd door mensen.

Precisielandbouw

De concepttractor van New Holland Agriculture kan ook een belangrijke rol spelen in precisielandbouw. Zo is het voertuig uitgerust met geavanceerde PLM-technologie (Precision Land Management). Deze software zorgt ervoor dat de tractor optimale paden in het veld vindt en volgt. Hierbij houdt de tractor rekening met factoren als de afmetingen en vorm van het veld en bekende obstakels.

De tractor kan bestuurd worden vanaf een laptop of tablet, door middel van een gebruiksvriendelijke software. Het programma biedt onder andere een route-overzicht, live-camerabeelden en de instellingen van het werktuig.

Elektrische tractor

New Holland Agriculture presenteerde vorig jaar al een tractor die op bio-methaan werkte. Deze tractor stoot 80 procent minder CO2 uit dan een dieseltractor.

Eerder dit jaar werd de Multi Tool Trac gepresenteerd: ’s werelds eerste elektrisch aangedreven tractor.

Bron: Trekkerweb.nl