09-09-2016 12:05 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Veenhuis heeft de innovatieprijs de Bronzen Sikkel gewonnen voor zijn Nirs-techniek voor het uitdrijven van mest.

Dat schrijft BoerenBusiness.nl.

Twee jaar geleden nam John Deere tijdens de AgroTechniek Holland-beurs de prestigeprijs Bronzen Sikkel in ontvangst voor zijn Nirs-sensor, die de actuele gehaltes van drijfmest meet. Dit jaar is dat de Nederlandse firma Veenhuis met een doorontwikkeling op deze techniek: Nutriflow. Hiermee wordt organische mest opgewaardeerd met kunstmest.

Opvallend is te noemen dat op de editie van 2014 John Deere dezelfde prijs in ontvangst nam voor zijn Manure Sensing-techniek. Een Nirs-sensor (nabij infrarood) scant de drijfmest en varieert de gift om de bemesting egaal uit te voeren. Daarbij wordt de afgifte per hectare aangepast om de gehaltes stikstof, fosfor en kalium (NPK) niet te veel te laten schommelen.

Fosfaat en stikstof maximaliseren

Veenhuis uit Raalte pakt het anders aan. Het bedrijf gebruikt eveneens Nirs-techniek, maar voegt nieuwe onderdelen toe. Op de afgelopen Agritechnica-beurs werd het prototype gelanceerd, waar het bedrijf verder aan heeft gesleuteld. De drijfmest wordt bij het systeem van Veenhuis geanalyseerd en vloeibare kunstmest wordt toegevoegd om zowel het gehalte fosfaat als stikstof te maximaliseren.

Duurzame bemesting

De vakjury, bestaande uit agrarische journalisten, kende de Bronzen Sikkel unaniem toe aan Nutriflow. “Precisiebemesting voor vloeibare organische mest, waarmee mest optimaal wordt benut door de mogelijkheid fosfaat en stikstof tegelijk optimaal toe te dienen, zodat perfecte egale basisbemesting wordt toegediend. Kortom met nog meer precisie mest toedienen, een innovatie die de Bronzen Sikkel 2016 verdient”, meldt de vakjury persbericht.

Veenhuis kreeg de Bronzen Sikkel uitgereikt van oud-landbouwminister Cees Veerman, na opening van de vakbeurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen op woensdag 7 september. Daarmee steekt het bedrijf elf andere bedrijven de loef af, die meedongen naar de innovatieprijs.

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

Tinder voor trekkers brengt geld in het laatje

Ropa rooiers haken in op precisielandbouw

Bron: BoerenBusiness | Foto: Agrotechniek Holland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)