19-09-2016 09:01 | Door: Chris Thijssen

De kabeljauwvisserij door aangesloten vissers bij de Danish Fishermen Producer Organisation (DFPO) in de Noordzee en het Skagerrak draagt voortaan het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC).

Het MSC-certificaat erkent dat de kabeljauw die door leden van de DFPO wordt gevangen, afkomstig is van een goed beheerde visserij en dat de visserijpraktijken voldoen aan de duurzaamheidsvoorwaarden van de MSC. Zo moeten de vissers de kabeljauwvangsten op duurzaam niveau houden en een effectieve heropbouwstrategie hanteren. Deze eisen worden jaarlijks gecontroleerd. 

Kabeljauwstand significant verbeterd

Noordzee-kabeljauw was vanwege zijn lage stand in de Noordzee lange tijd een zorgenkindje voor vissers, politici en wetenschappers. De afgelopen tien jaar heeft de kabeljauwstand in de Noordzee volgens de MSC echter significante verbeteringen doorgemaakt.

Dat is onder meer te danken aan een langetermijnherstelplan, met ambities voor het verminderen van vangsten, verbetering van onderzoek en analyse en verantwoord beheer van de visserijen. De visstand van kabeljauw ligt nu op hetzelfde niveau als in het begin van de jaren tachtig.

Duurzame visserij

Volgens Acoura Marine, het onafhankelijke certificeringsorgaan, zijn er bovendien voldoende volwassen kabeljauwvissen in de Noordzee aanwezig voor continue groei.

“De DFPO heeft geholpen bij het drijven van verbetering van de Noordzee-kabeljauwstand en het is tijd dat zijn management en de visserij de credits krijgen die zij verdienen voor dit succesverhaal”, zegt Minna Epps, director van MSC in Scandinavië.

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: Danish Fishermen Producer Organisation (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)