19-09-2016 14:20 | Door: Chris Thijssen

Royal Bel Leerdammer, producent van kaasmerken als Leerdammer, Babybel en Boursin, verhoogt de weidepremie van € 0,65 naar € 2. Zo bereidt de kaasmaker zich voor op de productie van Leerdammer-kaas gemaakt van uitsluitend weidemelk.

Volgens Royal Bel Leerdammer past een groot aantal van zijn leverende melkveehouders al volledige weidegang toe. De kaasproducent wil dit aantal vergroten en verhoogt daarom met ingang van 2017 de weidepremie voor volledige weidegang van € 0,65 naar € 2 per 100 kilo melk.

De kaasproducent betaalt de weidepremie maandelijks uit. De melk van niet-weidende melkveehouders wordt apart opgehaald en verwerkt in andere producten.

Duurzame zuivelproducten

“Veel retailers en consumenten hechten waarde aan het natuurlijke karakter van hun zuivelproducten. Een van de aspecten die zij verbinden aan ‘natuurlijk’ is het weiden van melkkoeien”, zegt Theodoor Bos, manager melkvoorziening bij Royal Bel Leerdammer.

“Voor de Nederlandse markt speelt dit al langere tijd, maar ook in – voor ons belangrijke – exportlanden zien we deze consumentenbehoefte toenemen. Met het initiatief om Leerdammer alleen van weidemelk te gaan maken, versterken we de positie van het merk Leerdammer in onze afzetlanden”, aldus Bos.

Vraag naar weidekaas

Ook Doc Kaas, onderdeel van de Duitse zuivelonderneming DMK Group, speelt in op de groeiende vraag naar kaas gemaakt van weidemelk. Het bedrijf start in oktober met de productie van kaas van weidemelk.

 

Bron: Royal Bel Leerdammer | Foto: public domain