26-09-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

Een systeem van de Fransman Guillaume Benoit stelt boeren in staat de temperatuur en kwaliteit van het hooi in de schuur te monitoren. Dat moet hooibranden voorkomen.

Dat schrijft BoerenBusiness. In 2001 zag de Franse veefokker Benoit zijn schuur met hooi in vlammen op gaan als gevolg van hooibroei. Dat moet anders, zo dacht hij. Inmiddels maakt hij gebruikt van het Haytech systeem, waarbij de balen zelf waarschuwen wanneer oververhitting dreigt. Fabrikant is het Finse Quanturi.

Quanturi oordeelt dat jaarlijks 10.000 agrarische bedrijven wereldwijd te maken hebben met brand. In een kwart van de gevallen wordt dit veroorzaakt door hooibroei. Dat levert een enorm verlies op. Niet alleen omdat je zonder voer zit, maar ook omdat de schuur en apparatuur vaak mee in vlammen op gaan.

Sensoren

Haytech werkt met behulp van sensoren die in iedere baal worden geprikt. Zie het als een soort oversize golftee (afslagpinnetje). In de pin zit een sensor die constant de temperatuur volgt. Stijgt die noemenswaardig, dan verstuurt deze een melding naar de smartphone. Daarbij wordt ook de exacte locatie van de broei in de schuur weergegeven.

Wat de kosten van een sensor en het complete systeem zijn, maakt het bedrijf nog niet bekend, omdat het systeem zich nog steeds in de ontwikkelfase bevindt.

Duurzame productie

Volgens Quanturi is het voordeel tweeledig. Naast preventiesysteem geeft het je namelijk ook een idee van de productkwaliteit. Voor fokkers of maneges van vitaal belang. Blijkt de hooikwaliteit niet geweldig, te zien aan een stijgende temperatuur, dan kun je actie ondernemen en die balen direct opvoeren.

Overigens is het volgens de fabrikant niet nodig om alle balen in de schuur vol te prikken met sensoren. Treed na twee weken geen temperatuurverhoging op, dan is de kans klein dat je met broei te maken krijgt. Een boer hoeft daarom geen honderden of duizenden sensoren aan te schaffen maar kan deze steeds wisselen. Met het systeem won de fabrikant de Innov Space award op de recente Innov-Agri-show in Frankrijk.

Lees ook op BoerenBusiness:

Kverneland en Agricon in pact precisielandbouw

Stimuleer duurzamer werken met betere prijzen

Bron: BoerenBusiness | Foto: public domain