07-10-2016 07:31 | Door: Chris Thijssen

Het nieuwe duurzame gebouw van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in het Belgische Destelbergen moet de sierteelt- en groensector in het land verder ondersteunen bij een duurzame bedrijfsvoering.

De nieuwbouw, waarvan de bouw maandag van start ging, krijgt 4.770 vierkante meter aan hightech-proefserres en een groen kantoorgebouw van 700 vierkante meter. In de serres demonstreert het PCS innovatieve technologieën die de behoefte aan kostbare grondstoffen, zoals water en energie, terugdringen en de uitstoot van milieubelastende stoffen minimaliseren.

Zo zijn de serres uitgerust met onder meer technologie voor klimaat, schermen, ventilatie, belichting en watergift. Behalve het testen van nieuwe innovatieve technieken, wordt in de serres ook praktijkgericht onderzoek uitgevoerd.

Duurzame sierteelt

Het PCS is een overkoepelende vereniging die als doel heeft een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk in de sierteelt en groensector. De vereniging verwacht dat de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners, door de demonstratie van de duurzame nieuwe technologieën en teeltwijzen in de nieuwbouw, worden gestimuleerd om deze in de praktijk toe te passen. Zo zouden zij hun positie op de internationale markt kunnen versterken, stelt het centrum.

Duurzaam kantoorgebouw

Ook het nieuwe kantoorgebouw PCS in Destelbergen wordt gebouwd met aandacht voor duurzaamheid. Zo worden energiezuinige en ergonomische technieken toegepast. Planten en groen in het interieur moeten daarnaast de gezondheid en productiviteit van werknemers bevorderen.

Bron: Proefcentrum voor Sierteelt | Foto: Proefcentrum voor Sierteelt