10-10-2016 09:27 | Door: Chris Thijssen

Het kalfsvleesbedrijf VanDrie Group werkt samen met Wageningen Universiteit en Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) om waardevolle componenten uit mest te halen voor hergebruik.

In mest zitten verschillende componenten, zoals stikstof, kalium, fosfaat, eiwitten en aminozuren. Wereldwijd gaat er volgens VanDrie Group een tekort ontstaan aan deze mineralen. Het Mest vol Waarden-project, waarin het bedrijf met Wageninegen Universiteit en SBK samenwerkt, heeft als doel om met nieuwe verfijnde raffinagetechnieken de waardevolle componenten uit mest te destilleren.

Voor het project bouwen de onderzoekspartners onder meer nieuwe installaties voor het ‘kraken’ van kalvermest, schrijft het NRC Handelsblad vrijdag in zijn krant. Op die manier kan onder meer fosfaat uit de mest worden gehaald. De onderzoekers starten met een proefinstallatie, maar op den duur moeten er in het hele land mestinstallaties komen, zegt VanDrie Group-directeur Henny Swinkels tegen de krant.

Biobased economy

Mest wordt in Nederland vooral gezien als afval, schreef het bedrijf in zijn MVO-rapport 2013. VanDrie Group ziet mest juist als een waardevolle grondstof in de biobased economy, vol mineralen, organische stoffen en energie.

Hierdoor kunnen zogenaamde mestoverschotten worden gesaneerd, aldus het bedrijf. 'Zo kan Nederland op het gebied van biobased economy in de wereld een rol van betekenis spelen. Dat is positief voor de handelsbalans en biedt kansen voor de werkgelegenheid’, valt te lezen in het MVO-rapport.

Duurzame innovatie

VanDrie Group maakt zich ook op andere vlakken hard voor duurzame innovatie. Zo onderzoekt het bedrijf samen met universiteiten, onderzoekersinstellingen en andere partners onder meer kansen op het gebied van voeding, energiebesparing en houderijsystemen.

Bron: VanDrie Group, NRC Handelsblad | Foto: public domain